Kablo Tarihine Genel Bakış


Kabloların tarih içerisindeki gelişimleri çok eski tarihlere kadar gitmektedir. Kablo teknolojisinde ki en büyük gelişmeler yaşadığımız son yüzyılda gelişim içerisine girmiştir. Bu zaman dilimi içerisinde kablolar da dizayn olarak gelişmekten geride kalmamıştır.

Kabloların yüzyıllar önce ilk kullanıma başlandığında ki kullanım prensibi de şuan ki >>> kablo çalışma sistemleriyle mantıksal olarak aynıdır. Kabloların üretim sisteminin tarihte ki bilinen en önemli noktası, Faraday ın 1831 senesinde ortaya koyduğu dinamo ilkesinin bulunmasıyla olmuştur.

Kablo'nun Tarihsel Gelişimi 

Bunun sebebi ise bu keşiften önce elektrik üretimi üzerine çalışan bir araç yoktu.
Güç dağıtım sistemlerinde kullanılan ilk maddeler bakır çubuklardır. Bu bakır çubuk sistemleri 1882 yılında New Yorkta Thomas Edison tarafından üretilmiştir. Bu sistemde bakırdan yapılan çubukların etrafına jüt sarılarak, içerisi ise bir zift çeşidi ile doldurulmuş olan sabit borular konulmuştur ve bu sistem ile ilk izolasyonlu kablo sistemi kurulmuş olmuştur.

1897 yılında ise kablolar kauçuk ile Tesla tarafından izolasyon yapılarak Niagara Şelalaerinde hidro elektrik santral projelerinde kullanılmak için yapılmıştır. Bu şekilde zaman içinde gelişip şekillenerek günümüzde ki hallerini almışlardır.

Spiral Kablolar


Kabloların elektrikli sistemlerde ki yerleri tıpkı vücudumuzda bulunan damarlar gibidir. Nasıl bir damarımız tıkanır, çalışmaz ise vücudumuz da kabloların da verimli çalışmaları kullanılan sistemler için çok önemlidir. >>> Kablolar geçen yıllar içerisinde gelişerek şuan en küçük sistemlerden en büyük teknolojik sistemlere kadar her yerde kullanılır. Buradan da anlaşılacağı gibi kabloların çok büyük bir kullanım alanı vardır. Kullanım amaçları ilk başlarda elektrik taşıması için olmuş olmasına rağmen günümüzde bunun yanı sıra data ile iletişim alanlarında da kullanılmak üzere önemli gelişmeler sergilemiş ve bu alanlarda da kablo kullanımları epey önem taşımaktadır.

Kabloları basit bir sistem ile metalden iletkenlerin üstlerini yalıtarak koruma amaçlı malzemelerle kaplanan bir derme çatma sistem olarak düşünmek yanlış olur. Çünkü yaşadığımız zaman içerisinde çok büyük bir kullanım alanına ve kullanım çeşitliliğine sahip olan kablolar kullanım açısında en önemli ve en büyük kullanım alanları elektrik taşınmasıdır. Bununla beraber tasarım ve üretim tiplerine göre farklı alanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kablolar kendi içlerinde büyük farklılıklar göstermektedir.

Kablo Çeşitleri
Kabloları çeşitlerine göre sınıflandıracak olursak bu sınıflandırmayı: zayıf akım kabloları, orta gerilimli kablolar, yüksek gerilimli kablolar olmak üzere ayırabiliriz. Fakat sınıflandırma sadece bu durumda kalmayarak kullanıldığı her sektöre ve her kullanım ihtiyacına göre kendi içlerinde oldukça geniş bir sınıflandırılma sistemine sahiplerdir.
Basit olarak bir sınıflandırma yapacak olursak:

______________________
Dünyada üretilen tüm kabloları ve kablo çeşitlerini incelemek için tıklayınız!...
-----------------------



Kullanım Hedeflerine Göre Sınıflandırma
• Enerji kablosu
• Sinyal ile kumanda kablosu
• Telefon kablosu

İşletme Durumlarına Göre Sınıflandırma
• Ağır işletmeler için kablolar
• Normal ve hafif işletmeler için kablolar

Tesis Türüne Göre Sınıflandırma
• Sabit tesisler kablosu
• Hareketli tesis kabloları

Yalıtkan Malzemesine Göre Sınıflandırma
• Termoplastik ile yalıtkanlı kablo
• Lastik ile yalıtkanlı kablo
• Kağıt ile yalıtkanlı kablo

İletken Malzeme Türüne Göre Sınıflandırma

• Bakır kablo
• Alüminyum kablo

______________________
Türkiye'nin Kablo ve Kablo Ekipmanları Satış Merkezi 
Moon Elektronik --> www.moonelektronik.com.tr

Yorumlar