Kablolar Ne Amaçla Kullanılır?

Özellikle elektrik akımının dağılmasını sağlamak amacı ile birçok alanda kullanılmakta olan, üzeri yalıtkan madde ile kaplanmış tele verilen isimdir >>> kablo. Tüm kablo çeşitlerinin kullanım amacı birbiri ile aynıdır. Çoğunlukla elektrik akımının bulunduğu yerlerde kullanılmakta olan araçtır. 

İlgili kablolar çeşitlendirilirken belirli kriterler doğrultusunda sınıflandırılır. Kullanıldığı alana, yapım aşamasında kullanılan malzemeye, kullanılış amacına, göre sınıflara ayrılan kablo türleri bulunmaktadır. Her bir kablo çeşidi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu nedenle asıl amaçları her ne kadar bulunduğu ortamı elektrik akımından korumak olsa da, kullanıldıkları alanlarda amaçları farklılaşmaktadır. Kullanış amacına göre sınıflara ayrılan kablo türleri arasında enerji kabloları, sinyal ve kumanda kabloları, telefon kabloları yer almaktadır. Enerji kablolarının kullanım amacı hayatımızın her döneminde aydınlanmak adına ihtiyaç duyduğumuz elektriğin var olmasıdır. Oldukça değişken üretim malzemeleri kullanılarak üretilmektedirler. Günümüz koşullarında ilgili malzemenin kolay bulunabilir olması adına en sık kullanılan enerji kablosu bakırdan yapılan kablo türüdür.

Kaliteli Kablo Seçimi











Enerji kablolarının üretim aşamasında dikkat edilecek en önemli unsur içeriğinde kullanılacak olan malzemenin iletkenlik alanında etkili bir madde olmasıdır. Aksi takdirde kullanılan kötü olasılıklı maddeler elektrik konusunda kaçaklar meydana getirerek, kötü sonuçlar doğurmaktadır. Böylelikle >>> enerji kabloları kullanım amaçlarını yerine getiremezler. Günümüz koşullarında bu kablo türlerinin sıklıkla kullandığı alanlar arasında bina tesisatları yer almaktadır. Kendi aralarında yapısal olarak iki ana kısımda incelenen enerji kabloları İletken kısım ve yalıtkan kısım olarak isimlendirilmektedir. Bu alanlar içerisinde birden fazla telin birleşmesi ile oluşan kısımlardır. Bu iletkenlerin oluşması için kullanılan ürünler bakır ve alüminyum olarak bilinmektedir. Bu nedenle kablolar bu isimler ile adlandırılmaktadır. Elektrik akımını saklayan yalıtkan kısım için kullanılacak olan madde ise PVC, PET, lastik ve kağıttır. 

Günümüzde kullanılan enerji kabloları içerisinde sıklıkla bakır enerji kablolarının kullanılması birçok avantaj sağlamaktadır.  Bu avantajlar arasında yer alan elektrik iletim gücünün oldukça üst seviyelere yükselmesi ve daha uygun bir maliyeti beraberinde getirmesi tercih nedenlerindendir. Böylelikle enerji kabloları kullanım amaçlarını gerçekleştirmiş olmaktadır.

Yine kullanım amacına göre yapılan kablo sınıflandırmasında en fazla kullanım alanına sahip olan sinyal ve >>> kumanda kabloları ürünlerini söyleyebiliriz. Bu kabloların amaçları ise hayatımızı kolaylaştırmaktır. Eskiden televizyonlarda kanal değiştirmek adına yapılan birçok hamle şimdilerde yerini sadece kumada üzerinde yer alan bir düğmeye bırakmıştır. İşte bu nedenle kumanda ile televizyon arasındaki iletişimi sağlayan bu kablo türleri hayatımızda oldukça büyük önem içermektedir.

Haberleşme, iletişim gibi araçlarda sıklıkla kullanılmakta olan kablo türleridir.

Yine bir haberleşme aracı olan telefon için ise ayırt edilmiş olan telefon kabloları bulunmaktadır. Geçmişten günümüze haberleşme araçları arasında en sık kullanılan bu telefonların düzenli çalışması için belli kablolar ile donatılması gerekmektedir. Bu kablolar sonucunda telefon kablosu işlevini yerine getirebilmektedir.
______________________
Türkiye'nin Kablo ve Kablo Ekipmanları Satış Merkezi 
Moon Elektronik --> www.moonelektronik.com.tr


Yorumlar